Yazar Hakkında

Yazar Görseli

Canol Kocagöz

CANOL KOCAGÖZ

Çal - Denizli’de 1949 yılında doğan Canol Kocagöz ekonomi tahsili gördü. 1970 yılından bu yana çizgileri çeşitli günlük gazetelerde, politika ve sanat dergilerinde yer aldı. Animasyon çalışmaları ile birlikte birçok afiş, dergi ve kitap kapakları da bulunan Kocagöz, Türkiye karikatürcülerinin tek mesleki örgütü olan Karikatürcüler Derneği’nin 1976 yılında genel sekreterliğini, 1996 yılında da genel başkanlığı görevlerini üstlendi, uzun yıllar derneğin denetleme kurulu üyeliğinde bulundu. Türkiye’de kültür ve sanat hayatının özerkleşmesi çalışmalarında bulunarak Özerk Sanat Konseyi Girişim Kurulu’nun yönetiminde dört yıl karikatürcüleri temsil etti. Türkiye’nin sinema, plastik sanatlar, müzik, sahne sanatları, yazın ve tasarım alanlarının seçkin ve önemli 76 sanat kuruluşunun birliğinden oluşan Özerk Sanat Konseyi’nin 2003 yılında yapılan genel kurulunda plastik sanatlar alanını temsilen yönetim kuruluna, daha sonra da Özerk Sanat Konseyi genel sekreterliğine seçildi. 2008 yılında Özerk Sanat Konseyi dönem sözcülüğünü de yapan Kocagöz, Özerk Sanat Konseyi Danışma Kurulu üyeliğine devam etmektedir.
Türkiye’de DİSK-Birleşik Metal İş Sendikası başta olmak üzere çeşitli sendikaların basın yayın organları ile Yeni Ortam, Politika ve Evrensel günlük gazetelerinde çizdi. Tomurcuk Çocuk Dergisi ile Homur Mizah Dergisi editörlüğünde bulundu. Türkiye’de ilk kez duvarlara karikatür çizim çalışmalarını bir grup arkadaşı ile beraber gerçekleştirdi. Hareketlendirilmiş karikatürün bir grup arkadaşı ile beraber Türkiye’de tiyatro sahnesinde ilk defa kullanılmasını sağladı. Şili’de faşist darbeden kaçan mülteciler için Meksika Karikatürcüler Derneği’nin düzenlediği sergiye katıldı, geliri mültecilere verilmek üzere düzenlenen kitapta yer aldı. Türkiye’de ilk defa sinema emekçilerinin yapmış olduğu grevi karikatürleri ile destekleyerek grev çadırında ilk karikatür sergisini bir grup arkadaşıyla beraber gerçekleştirdi. İngiltere’de, geliri Afrikalı çocuklara verilmesi için açılan sergi ve yapılan albüme katıldı. 1999 Kocaeli- Gölcük Depremi sırasında bir grup arkadaşıyla açtıkları karikatür sergisini İstanbul Tabip Odası ile geliri depremde hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin yakınlarına verilmek üzere hazırladıkları kartpostal albüme katıldı. Bir afişi Çekoslovakya’da Dünya Sendikalar Federasyonu’nun afiş yarışmasında sergilendi ve hazırlanan takvime alındı.
Yunanistanlı ve Türkiyeli karikatürcülerin Avrupa Birliği sponsorluğunda, AB başkenti Strasboug’ta “Komşular” konulu serginin Türkiye küratörlüğünü üstlendi. Bir çok ulusal ve uluslararası yarışmanın jürisinde yer aldı. Almanya, İngiltere ve Türkiye’de kişisel sergiler açtı. Ayrıca eserleri bir çok ülkede sergilendi. “STOP Başka Bir Dünya İçin...” isimli karikatür albümüyle bazıları İngilizce’ye de çevrilen çocuklara yönelik 17 kitabı bulunan Canol Kocagöz; 2002-2004 yılları arasında yayımlanan eserlerinden seçilerek oluşturulan “Panik Atak” isimli ikinci bir karikatür albümünü 2005 yılında yayınladı. 2012 yılında Kesk’e bağlı Kültür Sanat Sendikası tarafından “Bir Kara Ko-Medya” isimli albümü yayımlandı. Bu eser, bir emekçi sendikası tarafından yayımlanan bir karikatür albümü olmasıyla Türkiye emek ve mizah tarihinde ilki oluşturmaktadır. Kocagöz’ün son kitabı “Çizgilerler Sınıflar Tarihi” ise 2018 yılında DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yayınlandı. Canol Kocagöz, bir grup arkadaşıyla beraber 1999 yılında Homur Mizah ve Karikatür grubunu kurdu. Grubun adını taşıyan, her sayısı ayrı bir sendikadan veya demokratik kuruluştan çıkan Homur Mizah Gazetesi’nin editörlüğüne devam etmektedir.