Sosyalizmin Ön Koşulları ve Sosyal Demokrasinin Görevleri

Bernstein gerçekten de ‘revizyonizmin babası’ sayılabilir mi? Bu sorunun yanıtı, tereddütsüz bir ‘evet’ olmalıdır. Bir kere Bernstein, bir dönem Marksizm dendiğinde en yetkin kişi, ‘otorite’ sayılmıştır. Başka bir deyişle Bernstein, dışarıdan herhangi bir eleştirmen değil, içinden geldiği, baş temsilcisi sayıldığı bir düşünce sistemine kimi yönleriyle bayrak açan ilk ve en önemli figürdür. İkincisi, aradan geçen yüzyılı aşkın süreye karşın bugün bile Marx’a ve Marksizm’e yönelik eleştirilerin, zamanında Bernstein’ın yüklendiği noktaların fazla ötesine geçtiği söylenemez.


Yurtdışına kitap satışımız, kargo ücretlerinin fahiş rakamlara varması nedeniyle durdurulmuştur. Yurtdışından sipariş vermek için,istediğiniz kitapların listesini iletisim @yazilama.com adresine iletmenizi rica ederiz!

Stokta yok

Kategori:

“Bernstein (…) gerçekten de ‘revizyonizmin babası’ sayılabilir mi? Bu sorunun yanıtı, tereddütsüz bir ‘evet’ olmalıdır. Bir kere Bernstein, bir dönem Marksizm dendiğinde en yetkin kişi, ‘otorite’ sayılmıştır. Başka bir deyişle Bernstein, dışarıdan herhangi bir eleştirmen değil, içinden geldiği, baş temsilcisi sayıldığı bir düşünce sistemine kimi yönleriyle bayrak açan ilk ve en önemli figürdür. İkincisi, aradan geçen yüzyılı aşkın süreye karşın bugün bile Marx’a ve Marksizm’e yönelik eleştirilerin, zamanında Bernstein’ın yüklendiği noktaların fazla ötesine geçtiği söylenemez. Bernstein bu nedenlerle ‘revizyonizmin babası’ tanımını hak etmektedir. Aradan geçen uzun süre ve bugünkü Marksizm eleştirmenleri düşünüldüğünde ‘revizyonizmin büyük dedesi’ bile denilebilir.”